Витяжний зонт, який часто називають вентиляційним, є елементом нейтрального обладнання для професійної кухні. Основним завданням промислових витяжних зонтів є якісна вентиляція приміщення, тобто своєчасне очищення повітря від домішок, що виділяються в процесі приготування їжі у великих обсягах. До них відносяться жирові випаровування, продукти згоряння масел і інші домішки, якими насичується повітряний простір промислової кухні при тепловій обробці їжі.
Принцип дії витяжних зонтів базується на уловлюванні зайвої кількості вологи, жиру і димових випарів з повітря. Вентиляційні пристосування розташовують над тепловим устаткуванням (плитами, жарочними шафами, гриль-пристроями), підключаючи до центральної витяжної системи професійної кухні. Грамотна організація вентиляції покращує мікроклімат кухонного приміщення і сприятливо впливає на якість блюд, що готуються, перешкоджаючи осіданню на них кіптяви і жиру. Хороша система вентиляції гарантує чисте повітря навіть в найнесприятливіших умовах, забезпечуючи комфортність роботи кухонного персоналу.
Витяжні зонти очищають повітря в приміщенні за рахунок дії спеціальних фільтрів, спрямованих на уловлювання зайвих домішок. Мелкодісперсний жир, який відокремлюється жировловлювачем, потрапляє у відстійник і перенаправляється в дренажну систему. Залежно від принципу дії вентиляційні пристрої діляться на два типи – витяжні і припливно-витяжні.
Цей тип вентиляційних пристроїв забезпечує видалення з приміщення забрудненого повітря після попереднього очищення. Зонти витяжної типу всмоктують нагріте повітря і перенаправляють повітряні потоки з небажаними домішками в повітропровід. Витяжні зонти встановлюються в кухонних приміщеннях, в яких мається на увазі окрема подача свіжого повітря.
Принцип дії цих вентиляційних пристроїв дозволяє не тільки видаляти з приміщення забруднене повітря, але і створювати приплив свіжого. Зонти припливно-витяжного типу встановлюються в професійних кухонних приміщеннях, в яких обмежений приплив чистого повітря або ж потрібна його пряма подача до безпосереднього робочого місця. Такі зонти добре контролюють мікроклімат кухонного простору, для якого характерна висока вологість і присутність великої кількості теплових випарів. Варто зазначити, що дія пристрою витяжки переважає над дією пристрою припливу повітря приблизно на третину.
Основою конструкції будь-якого витяжного накриття є металевий короб, що комплектується знімними очисними фільтрами, для виробництва якого використовується нержавіюча сталь. Залежно від форми короба виділяється два види витяжних зонтів, які відрізняються місцем розміщення в професійній кухні – пристінний і острівний.
Як видно з назви, витяжні пристрої пристінної конструкції розміщують на стінах кухонного приміщення. Пристінні зонти монтують безпосередньо над елементами теплового обладнання.
Такий вид витяжних пристроїв ще називають центральним, маючи на увазі можливість розташувати зонти в будь-якому місці професійної кухні. Найчастіше це центральна точка кухонного приміщення, з якої пристрій може ефективно вентилювати повітря по всій площі кухні.
Виробники нерідко віддають перевагу скошеній формі устрою, яка дозволяє розмістити агрегат в максимальній близькості до теплового обладнання та оперативно поглинати частки диму, які піднімаються з потоками повітря, гару і кіптяви.
Функціональність витяжних пристроїв обох типів підвищується наявністю системи примусової вентиляції, потужна тяга якої ретельно очищає повітряний простір професійної кухні від димних, парових і жирових випаровувань, а також установкою особливих жіровловлюючих фільтрів, які вбирають мікрочастинки жиру і кіптяви, що скупчуються в повітряному просторі кухні.
Вентиляційні зонти, як і будь-яке інше промислове обладнання, потребує правильного регулярного догляду, який забезпечує ефективність роботи пристрою і тривалий термін експлуатації. В силу своєї головної функції – очищення повітря – витяжний зонт накопичує велику кількість жиру і кухонної кіптяви, що знижує якість вентиляції і негативно позначається на зовнішньому вигляді. Тому підтримання чистоти пристрою є основним елементом догляду.
Для збереження справного стану витяжного накриття потрібно щодня очищати знімні фільтри і резервуари для збору жиру миючими розчинами. Стаціонарні деталі агрегату ретельно обтирають, а знімні елементи пристрою замочують в розчині з очисними засобами з подальшим полосканням. Також важливо регулярно доглядати за воздуховодами, які забезпечують циркуляцію повітря.
Деякі моделі вентиляційних зонтів забезпечені вбудованою системою мокрого очищення, в рамках якої застосовується миючий засіб, розчинений в гарячій воді. Вартість таких агрегатів дещо вища, ніж вартість традиційних витяжних пристроїв, проте його використання істотно скорочує трудові витрати персоналу.
З огляду на частоту впливу мильних засобів і води, а також специфіку умов професійної кухні, неважко зрозуміти, з якого матеріалу краще всього виготовляти витяжні зонти. Йдеться про нержавіючу сталь, яка володіє антикорозійними, удароміцними і вологостійкість якостями. У магазині промислового обладнання ТМ « Апланта » компанії АРТЕ-Н можна замовити будь-який вид витяжних зонтів з нержавіючої сталі. Вас приємно здивує поєднання ціни та якості.