Котел харчоварильний відноситься до промислового теплового обладнання і грає важливу роль в оптимізації виробничих процесів професійної кухні. даний кухонний девайс широко використовується в роботі кухні багатьох закладів громадського харчування - кафе, ресторанів, закусочних, їдалень. Такий пристрій чудово підходить для приготування великих об'ємів гарячої їжі - різних каш, супів, компотів, соусів до м'ясних і рибних страв. Спеціальна конструкція даного промислового девайса для кухні дозволяє вибрати оптимальний режим приготування того чи іншого блюда.
Дані пристрої характеризуються багатим модельним рядом. Залежно від способу обігріву виділяють котли з безпосереднім і непрямим обігрівом. Непрямий нагрів ємності може здійснюватися передачею тепла через пароводяну сорочку паровим або електричним способом. У моделях КЕ і КПЕ для цієї мети використовуються ТЕНи, в моделях КП і КПП - парова теплоцентраль або ж окремий парогенератор. Модельний ряд варильних котлів представлений ємностями циліндричного вигляду (моделі КПЕ і КПП) і параллелепіпідного виду (моделі КЕ і КП) по шістдесят, сто, сто шістдесят і двісті п'ятдесят літрів. Виручених судин може бути кілька, залежно від обсягу продуктів, який потрібно обробити. Таким чином, скорочення КПЕ-250 має на увазі електричний харчоварильний котел циліндричного вигляду з чашею на 250 літрів. Орієнтуючись на ці відомості, можна розшифрувати абревіатури будь-якого девайса.
Конструкція даних елементів теплового промислового устаткування також різниться. Існують варильні котли з ємністю, яку можна перекидати, і котли, оснащені ємністю, яка не перекидається, з герметичною або негерметичною кришкою. В даних кухонних пристроях передбачено три режими функціонування - варіння продуктів, розігрів страви і варіння їжі на пару. Сучасні варильні котли оснащені надійними механізмами управління, в яких застосовуються електронні компоненти, що дозволяє безперервно контролювати ступінь обігріву і загальний температурний режим. Таким чином повністю виключається можливість пригорання продуктів при приготуванні і досягається високий рівень якості готових страв. Для виготовлення промислових котлів використовується харчова нержавіюча сталь, що наділяє даний пристрій відмінними експлуатаційними характеристиками і забезпечує довгий термін служби.
Магазин промислового обладнання «Апланта» пропонує купити електричні варильні котли, виготовлені з нержавіючої сталі, за привабливими і найнижчими в Україні цінами. На сьогоднішній день наша компанія єдина на вітчизняному ринку пропонує нові промислові котли власного виробництва. У нас можна придбати варильні пристрої зварені цільною конструкцією з чашею з нержавіючої сталі. Котли КПЕ представлені в двох варіантах виконання - ОПТІМА, в якому кришка, верхня панель і варильна чаша виконані з нержавіючої сталі, а бічні облицювання зі сталі з полімерним покриттям, і ПРЕМІУМ, в якому всі деталі виготовлені з нержавіючої сталі. Котли КЕ представлені в варіанті ПРЕМІУМ.