Оформити замовлення
RU
UA
Назад

Яке обладнання потрібно для ресторану?

При відкритті ресторану, бару, кафе чи будь-якого іншого закладу громадського харчування потрібно приділити увагу не тільки страв, пропонованих клієнтам, але й професійному обладнанню, за допомогою якого буде відбуватися процес приготування їжі і її подача гостям. Від якості та функціональності промислового обладнання безпосередньо залежить успіх закладу, адже для клієнта важливий не тільки смак і зовнішній вигляд страви, а й швидкість обслуговування. Голодний клієнт не має бажання провести в очікуванні замовлення дві години, навіть якщо смак поданої в результаті страви буде шедевральним. Талант шеф-кухаря в приготуванні кулінарних шедеврів спирається на характеристики кухонного обладнання, які впливають на швидкість готування їжі, а також збереження продуктів, що використовуються в готуванні. Тому важливо грамотно підійти до питання вибору обладнання для ресторану.

Чому в ресторанну кухню не можна поставити звичайну плиту?

Між побутовим і промисловим кухонним обладнанням лежить ряд відмінностей, через які звичайна плита, яку ви використовуєте у себе вдома, не підходить для ресторанної кухні. До таких відмінностей відноситься частота використання і масштаби кулінарного процесу, адже в закладах громадського харчування потрібно обслужити набагато більше людей, ніж є навіть в багатодітній родині, яка живе з повним комплектом бабусь і дідусів, які харчуються п'ять разів на день. Відповідно, ресторанне обладнання повинно відрізнятися більшою міцністю, довговічністю і функціональністю в порівнянні з побутовими агрегатами. Промислові девайси характеризуються високою продуктивністю, що дозволяє оперативно готувати великі обсяги їжі.

Ще однією відмінністю є умови, в яких функціонує обладнання. В силу специфіки ресторанної кухні обладнання піддається безперервному впливу високих температур, вологості і жирових випаровувань, тому для його виготовлення використовуються міцні матеріали, стійкі до несприятливих умов. Такі матеріали повинні відповідати вимогам СЕС та мати дозвіл контактувати з продуктами харчування. Також промислове обладнання відповідає нормам пожежної безпеки.

Фактори, що впливають на вибір промислового обладнання

  • При виборі обладнання варто врахувати кілька факторів:
  • Кількість гостьових місць в обідньому приміщенні

    Від передбачуваної завантаженності ресторану залежить кількість промислової техніки і її продуктивність. Якщо потужність обладнання або його розміри виявляться недостатніми, то ресторанний персонал не впорається з клієнтським потоком. Якщо ж деякі одиниці техніки будуть простоювати без навантаження, рентабельність закладу знизиться.

  • Площа кухонного відсіку

    Розміри кухонного простору впливають на комплектацію обладнання та кількість технічних девайсів. Просторе кухонне приміщення може вмістити кілька приладів, що володіють схожими характеристиками (наприклад, жарова і пекарський шафа). Якщо розміри приміщення не вражають уяву, варто обмежитися одним девайсом, який поєднує в собі кілька функцій відразу.

  • Спеціалізація ресторану

    Якщо в меню вашого ресторану зроблений акцент на кондитерські вироби і випічку, логічно придбати місткі пекарські шафи, які забезпечать потреби кухарів-кондитерів. Якщо це ресторан національної кухні, в якому подаються оригінальні страви, вам не обійтися без вузькоспеціалізованих агрегатів. Наприклад, страви азіатської кухні готуються в воке, грузинської – в казані, а для стейк-хауса незамінне обладнання з функцією гриль.

Типи промислового устаткування для ресторанів

В процесі роботи закладів громадського харчування використовується обладнання з різними функціями, в залежності від яких техніка ділиться на типи:

  1. Холодильне обладнання

    Холодильні установки та морозильні камери присутні в кожному закладі громадського харчування. Крім нагальної потреби в збереженні свіжості деяких продуктів (м'яса, риби, грибів, морепродуктів), а також специфіки приготування окремих страв, що вимагають охолодження перед подачею (десерти, холодні закуски), наявність холодильного обладнання є обов'язковою санітарною нормою, пропонованої СЕС для професійних кухонь.

    При підборі обладнання звертайте увагу на місткість агрегату і його температурні режими. Чи потрібна на вашій кухні морозильна камера, яка підтримує температуру мінус 18 градусів Цельсія, або буде достатньо стандартної холодильної установки з температурними рамками від +2 градусів до +8? А може, вам потрібен холодильний прилавок для демонстрації десертів?

  2. Теплове обладнання  

    Якщо в ресторані подаються гарячі страви та закуски, кухареві знадобиться теплове обладнання, виготовлене з жароміцних матеріалів – чавуну або нержавіючої сталі. Сюди відносяться газові та електричні плити, електричні сковороди , варочні котли, в яких готуються перші і другі страви, жарочні шафи , де запікається м'ясо, пекарські і розстоєчні шафи , призначені для виготовлення хлібобулочних виробів, і інші нагрівальні девайси. При виборі теплового обладнання діють ті ж фактори, що і з холодильними установками – місткість, температурні режими, наявність додаткових функцій (наприклад, пароконвектомат в духовці), комплектація (кількість листів або конфорок).

  3. Нейтральне обладнання

    Нейтральне обладнання, до якого відносяться промислові вироби без нагрівальних і електричних елементів, несе в собі допоміжні функції, підтримуючи ефективність робочого процесу. До немеханічного обладнання відносяться виробничі столи , мийки , полки , стелажі , шафи для зберігання посуду, ларі для овочів і т.д. Окремим пунктом стоять вентиляційні зонти , без яких робота кухонного персоналу буде більше схожа на пригоди героїв мультфільму « Їжачок в тумані », ніж на злагоджені дії учасників суперпопулярного кулінарного шоу « Пекельна кухня ». Використання нейтральних елементів обладнання істотно полегшує виробничий процес.

  4. Технологічне обладнання

    До технологічного устаткування відносяться девайси, що спрощують процес приготування їжі – блендери, м'ясорубки, міксери, овочерізки і т.д. Використання промислової техніки прискорює обробку продуктів і дозволяє підтримувати високий темп обслуговування клієнтів, що особливо актуально для великомасштабних ресторанів. При підборі технологічного обладнання потрібно орієнтуватися на детальний опис продукту – кількість подріблення лез, можливість зміни насадок під час роботи, потужність, зручність в експлуатації (вся техніка повинна швидко розбиратися і легко очищатися).

  5. Посудомийне обладнання

    Машини для миття посуду актуальні для ресторанів, розрахованих на великий обсяг відвідувачів. Крім швидкості миття посуду (до семисот одиниць на годину), посудомийна техніка створює ефект стерилізації.

  6. Барне устаткування

    До барного обладнання належать кавомашини, льодоподрібнювач, соковижималки та інші девайси, які потрібні для виготовлення кавових напоїв і коктейлів. Від промислової техніки для кухні барне обладнання відрізняється меншими розмірами. Для безпечної експлуатації барних агрегатів важливо їх правильне підключення і дотримання пожежних норм в процесі використання.

Якщо вашому ресторану потрібно професійне обладнання, яке відповідає вимогам СЕС та відповідає нормам пожежної безпеки, зверніться в інтернет-магазин aplanta.ua . Ми продаємо промислове обладнання власного виробництва з гарантією якості і подальшим сервісним обслуговуванням. Техніка, придбана в нашому магазині, буде служити вам довго і надійно.

0 0)
Разработка и продвижение сайта -
Effective Studio - Создание сайтов и продвижение в интернете EFFECTIVE STUDIO